10 Valkuilen voor de startende zzp’er

Valkuilen voor startende ondernemers, aldus zzp boekhouder

Als uw bedrijf net begonnen is, kunt u tegenslagen verwachten. Bijvoorbeeld op financieel gebied. Maar veel problemen kunt u vermijden. De 10 belangrijkste valkuilen voor ondernemers namens de KvK

1. Onduidelijke afspraken
Onduidelijke afspraken kunnen voor conflicten zorgen. Met algemene voorwaarden voorkomt u problemen. Ook afspraken met een eventuele zakenpartner kunt u het beste vastleggen, bijvoorbeeld in een vof-contract.

2. Geen rekening houden met de Belastingdienst
Als ondernemer ontvangt u bruto-bedragen van klanten. Daar moet u later nog belasting over betalen. Leg daarom op tijd geld opzij.

3. Wanbetalers
Door klanten die niet of laat betalen kunt u zelf in financiële problemen komen. Zorg daarom voor een goed debiteurenbeleid en maak dat een vast onderdeel van uw bedrijfsvoering.

4. Geen netwerk
Samenwerken met andere ondernemers verhoogt uw kans op succes. U ziet bijvoorbeeld hoe andere ondernemers het doen en via een netwerk komt u makkelijker aan opdrachten. Sluit u daarom aan bij een ondernemersclub of bezoek bijeenkomsten in uw branche.

5. Te weinig klanten
Voorkom dat uw omzet voor een groot deel afhangt van een paar klanten. Als deze klanten wegvallen, heeft u een probleem. Blijf daarom investeren in het benaderen van nieuwe klanten.

6. Te krappe begrotingen
Voor het aanvragen van financiering moet u een financieel plan met reële begrotingen opstellen, die zijn gebaseerd op haalbare inschattingen. Werk dit plan regelmatig bij, ook als u al gestart bent.

7. Tegenvallende verkoop
Er is niets zo vervelend als lage verkoopcijfers. Houd daarom voeling met uw markt: spreek met uw klanten en concurrenten, en bezoek vakbeurzen. Zo speelt u in op de ontwikkelingen in de markt.

8. Gebrekkige administratie
Werk dagelijks uw administratie bij. U kunt hiervoor een boekhoudprogramma gebruiken. Zo krijgt u een goed beeld van hoe uw bedrijf ervoor staat.

9. Slecht voorraadbeheer
Voorraadbeheer is van grote invloed op uw bedrijfsresultaat. Te veel voorraad kost geld, een te kleine voorraad geeft leveringsproblemen. Door de omloopsnelheid van uw producten te onderzoeken, kunt u uw voorraad beter beheren.

10. Onbegrip van het thuisfront
Een eigen bedrijf vraagt veel tijd en inspanning van u, vooral in het begin. Bespreek met uw levenspartner of gezin de gevolgen van een eigen bedrijf voor uw privé-situatie.

over de auteur