3 gezonde oplossingen voor zittend werk

 

Enorm veel Nederlanders hebben een kantoorbaan. Door de kenniseconomie waarover ons land beschikt zijn er veel mensen nodig achter de computer. Dit betekent dus ook dat veel zittend werken en laat zittend werk nou eens slecht zijn voor het menselijk lichaam. Steeds vaker horen we de quote voorbij komen: ‘zitten is het nieuwe roken’, maar wat is hier nou daadwerkelijk van waar?

Is een zittend beroep echt zo slecht?

Het antwoord hierop is ja. Schrik echter niet, er zijn veel simpele oplossing die de gevolgen van zittend werk minder heftig maken. Het menselijk lichaam heeft beweging nodig om meerdere redenen. Weinig bewegen brengt een verhoogde kans op diabetes met zich mee, calorieën verbranden simpelweg minder goed. Ook hebben spieren beweging nodig, anders verslappen de spieren. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zwak wordt, zo ook het hart. Een slap hart betekent meer kans op ernstige hartziekten.

Welke maatregels zijn nodig?

Oplossingen om meer te lopen kunnen heel simpel zijn. Neem bijvoorbeeld is een keer de trap in plaats van de lift. Een andere creatieve oplossing is om de prullenbak op een plek te zetten waarnaar je een klein tijdje moet lopen, denk bijvoorbeeld een prullenbak naast de lift. Deze kleine oplossingen kunnen al effect hebben.

Een tweede maatregel is om de pauze op een andere manier te benutten. Veel bedrijven gebruiken de pauze om te eten en drinken, of simpelweg om het weekend te bespreken met hun collega’s. Een andere manier om de pauze te benutten is door een wandeling te maken. Zit jouw bedrijf bijvoorbeeld naast een natuurgebied, gebruik de pauze dan is om een wandeling te maken. Ook kun je een sport beoefenen in de pauze zoals een potje tafeltennis. Deze maatregelen zijn leuk en gezond!

De laatste maatregel is de aanschaf van de juiste werkbenodigdheden. Veel werknemers gebruiken bijvoorbeeld een bureau waarbij de monitor van de computer op een bepaalde hoogte afgesteld staat. Echter is dit slecht voor de zithouding, problemen als een stijve nek kunnen hierdoor optreden. Om ziekte en verzuim te voorkomen is het belangrijk voor iedere werkgever om de juiste apparatuur te plaatsen. Een oplossing is bijvoorbeeld een monitorstandaard, hierdoor staat het computerscherm altijd op de goede hoogte afgesteld.

over de auteur

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *