Aanpassing VAR pas in 2016

Aanpassing VAR pas in 2016

De VAR zou medio 2015 worden vervangen door  de ‘ Beschikking geen loonheffingen’, afgekort  BGL. Die aanpassing komt –zo blijkt nu- pas in 2016.

Tot die tijd is uw Verklaring Arbeidsrelatie van 2014 ook geldig in 2015. Er zijn echter een paar uitzonderingen waar u als ZZP’ er in de bouw in 2015 wél op moet letten.

Nieuwe VAR

Als u geen Verklaring Arbeidsrelatie  had in 2014 kunt u een nieuwe aanvragen in 2015, maar ook als u in 2015 ander werk gaat verrichten dan op uw VAR uit 2014 stond dan dient u een VAR aan te vragen voor deze nieuwe werkzaamheden.

Het aanvragen van de VAR winst uit onderneming is niet verplicht, maar wel handig – denk aan twijfel over uw zzp-schap en mogelijk verlies van aftrekposten als zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Bovendien zal uw opdrachtgever zal er normaliter naar vragen als hij u inhuurt. Ook dient hij naar een kopie van uw paspoort te vragen.

Hoeveel soorten Verklaring Arbeidsrelatie zijn er?

  • wuo: winst uit onderneming voor de ZZP’er
  • row: resultaat uit overige werkzaamheden
  • dga: inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap (voor directeur BV)
  • loon: uit dienstbetrekking

 

Welke soort is gunstig voor de ZZP’er?

De VAR winst uit onderneming (VAR-wuo)

Als in de Verklaring Arbeidsrelatie staat dat de Belastingdienst uw resultaat aanmerkt als winst uit onderneming : U komt als u meer dan 1225 uur per jaar aan uw onderneming werkt en meer dan drie verschillende opdrachtgevers heeft makkelijker in aanmerking voor twee extra aftrekposten op de te betalen Inkomstenbelasting:

De zelfstandigenaftrek

De startersaftrek (drie jaar)

 

 

Wijziging VAR na 2015

Huurt u na 2015 een ZZP’ er in dan gaat er e.e.a. wijzigen. Staatssecretaris Wiebes – Financiën – meldt dat hij ‘ het alternatief voor de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de Beschikking geen loonheffingen (BGL)’  heeft uitgewerkt.

 

Let op dit geldt nog niet in 2015.

Pas na goedkeuring door de Kamer  gaat dit in. U kunt dan als opdrachtgever de overeenkomst met de ZZP’ er voorleggen aan de Belastingdienst. Als de fiscus de overeenkomst accepteert dan is dat voor u het bewijs dat u geen loonheffingen hoeft te betalen voor de ZZP’ er. De Belastingdienst gaat modelovereenkomsten verstrekken.

 

Aanpassing VAR pas in 2016

 

over de auteur

Gerelateerde Artikelen

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *