AFNL: ‘Stop uitlenen zzp’er door uitzendbureau’

Het uitlenen van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) door uitzend- en detacheringsbureaus moet bij wet worden verboden Dat vindt de Aannemersfederatie Nederland (AFNL), aldus zzp boekhouder

Een verbod moet een einde maken aan malafide uitzendconstructies. De branchevereniging, die opkomt voor kleine en middelgrote bouwers, ziet steeds meer ‘gerommel’ bij het uitlenen van zzp’ers. “De nieuwe koppelbaas, nu in driedelig blauw en een mooi kantoor, heeft zijn intrede gedaan in een arbeidsmarkt die behoefte heeft aan flexibiliteit en goedkopere arbeidskrachten”, constateert AFNL-voorzitter Henk Klein Poelhuis. Volgens hem zijn de zzp’ers die via detacheringsbureaus worden uitgeleend, vaak geen echte zzp’ers, maar veelal schijnzelfstandigen. Ze gaan niet voor een duurzame bedrijfsvoering, maar zijn slechts uit op financieel gewin. Hetzelfde geldt voor de uitzenders zelf. “Hen staat puur het profiteren van de mogelijkheden voor ogen die deze constructie biedt: afwenteling van aansprakelijkheid op bouwers en op de maatschappij.”

Malafide praktijken

In een brief, die deze week naar de Tweede Kamerfracties wordt gestuurd, eist Klein Poelhuis dat het kabinet snel een einde maakt aan de malafide praktijken. Vooral ook omdat de overheid ze zelf mogelijk heeft gemaakt, zegt hij. “Een overheid die dit accepteert en zelfs stimuleert door onvoldoende of onduidelijke regelgeving, onttrekt zich aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Daarbij doelt de AFNL-voorzitter op de wet uitbreiding rechtsgevolgen VAR. Die had de onduidelijke status van zzp’ers moeten wegnemen, maar is daarin niet geslaagd. Zo is de VAR voor de Arbeidsinspectie nog altijd geen bewijs van het zzp-schap en komt schijnzelfstandigheid in toenemende mate voor in de bouwsector. Volgens de Aannemersfederatie is daarom nieuwe wetgeving nodig, die onder meer toeziet op een verzekeringsplicht voor zelfstandigen. Ook denkt Klein Poelhuis aan een registratiesysteem voor buitenlandse zzp’ers. Daarmee kan oneerlijke concurrentie en zwart werken worden tegengegaan. “Voor een groot aantal lidstaten hebben wij onze grenzen opengesteld, maar door geen registratie bij te houden ontstaat anonimiteit en wordt de mogelijkheid tot malafide praktijken vergroot.”

over de auteur