Beleggen als zzp’er voor het pensioen: hoe werkt het?

 

Als zelfstandige bent u kwetsbaar, wanneer het even minder gaat met het bedrijf dan geldt dit ook voor uw pensioen. Een spaarpotje brengt zekerheid met zich mee. Omdat veel zzp’ers dat spaarpotje niet via hun werkgever kunnen opbouwen zullen zij op een andere manier moeten sparen. De rente van de bank staat op dit moment op een dieptepunt, de rente is namelijk nihil. Hierdoor zoeken veel zzp’ers een andere spaarpot. Door je spaargeld te beleggen kun je met je huidige vermogen toch een aardige rente verdienen.

Hoe begin je met beleggen?

Beginnen met beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn, echter is het wel belangrijk om over basiskennis te beschikken wanneer je begint met beleggen. Het eerste wat nodig is om te beginnen met beleggen is een portfolio, dit is een nieuwe rekening waar alle beleggingen worden opgeslagen. Zie het als een soort nieuwe spaarrekening. Deze portofolio kan worden aangemaakt bij een broker. Een broker is een platform waar je beleggingen op kunt kopen en verkopen. Brokers vergelijken kan erg handig zijn, brokers verdienen geld op commissie, zoek dus een broker met een laag commissiepercentage.

Wanneer je een portfolio hebt aangemaakt is het zaak om je risicoprofiel te achterhalen. Een risicoprofiel is een profiel die laat zien hoeveel risico een persoon durft te nemen in zijn beleggingskeuzen. Er zijn 6 verschillende profielen die van defensief naar offensief gaan. Op basis van dit risicoprofiel kunt u een beleggingsfonds kiezen of een specifieke belegging.

Hoe kies je de juiste belegging?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend. Het belangrijkste advies is om je keuzes niet te baseren op meningen van analisten en andere beleggers. Doe je eigen onderzoek en kijk waar een bepaald bedrijf of fonds zich mee bezighoud. Ook is het verstandig om met behulp van een risicoprofiel en belegging(fonds) te kiezen zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan

over de auteur

1 Comment

  1. Easystartoffice 13 februari 2019 at 13:08

    Als ZZP’er ben je toch wat voorzichtiger omdat je ook geen pensioen zekerheid hebt.

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *