COEN: zzp’er past zich steeds beter aan!

De zzp’er past zich steeds beter aan op de verandere economische omstandigheden, las zzp boekhouder.

Dit blijkt uit de Conjunctuurenquëte Nederland over het eerste kwartaal van 2010. Zo hoeven steeds minder bedrijven maatregelen te nemen om de crisis het hoofd te bieden. Ook ervaart de ondernemer steeds minder belemmeringen in de bedrijfsvoering en is hij steeds minder negatief over de winstgevendheid.Hieruit blijkt dat de eerder genomen (kosten)maatregelen hun vruchten beginnen af te werpen. De prognose van het Centraal Planbureau voor 2010 onderstreept dit: zij verwacht een economische groei van 1,5 procent.

Ondernemersvertrouwen blijft fragiel
Het vertrouwen van de ondernemers is nog niet geheel terug, het blijft fragiel. De duidelijke verbetering in het vierde kwartaal van vorig jaar zet niet sterk door. Landelijk daalt het vertrouwen licht, van -4% naar -8%. Minister van der Hoeven: ‘De uitkomst illustreert de breekbaarheid van de Nederlandse economie. Het ministerie van Economische Zaken probeert de kredietverlening aan bedrijven waar mogelijk te stimuleren, zodat bedrijven kunnen blijven ondernemen en daarmee het herstel weer verder op gang kunnen helpen. Dat doen we met maatregelen zoals garanties op kredieten voor het bedrijfsleven. MKB-bedrijven kunnen bijvoorbeeld aanspraak maken op een 80-procent borgstelling door de overheid op hun krediet bij bank of financiële instelling.’

In de KvK-regio’s in het midden van Nederland stijgt het ondernemersvertrouwen, tegen de landelijke trend in, verder. Vooral de omzet en de export laten in deze regio´s voorzichtig herstel zien.

Bekijk het volledige COEN rapport in het persbericht over COEN.

over de auteur