Depotrekening vervangt g-rekening

Door de goedkeuring van de Eerste Kamer van het wetsvoorstel Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen zal de g-rekening worden vervangen door het depotstelsel.

Als aannemer van werk, inlener van personeel of opdrachtgever in de confectie kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de niet betaalde loonbelasting, btw en sociale verzekeringen die uw (onder)aannemer en uitlener niet betalen, bijvoorbeeld omdat ze failliet worden verklaard. Deze aansprakelijkheid kunt u op dit moment nog beperken door gebruik te maken van de g-rekening. U stort dan een bepaald bedrag op een speciaal geblokkeerde rekening bij een bank die is geopend door uw (onder)aannemer of uitlener en die kan dan betalen.

Wordt u aansprakelijk gesteld dan mogen de gestorte bedragen op de g-rekening in mindering komen op het bedrag van de aansprakelijkstelling. Het beheer van deze g-rekening kost de fiscus echter veel tijd. Door het rechtstreeks storten van bedragen op een depot bij de Belastingdienst kan er een besparing van tijd plaatsvinden. De fiscus boekt dan de bedragen vervolgens ‘in depot’ voor de (onder)aannemer of uitlener. Deze wijze van storting wordt nu dus officieel gemaakt.

Als het goed is blijft de g-rekening ook nog een jaartje na inwerkingtreding van het wetsvoorstel bestaan. Dan heeft u even de tijd om de benodigde maatregelen te nemen.

www.zzp-nieuws.nl

over de auteur

Gerelateerde Artikelen

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *