Een domeinnaam kiezen voor je website – 5 tips

Een domeinnaam kiezen voor je website – 5 tips

Een goede domein naam kiezen voor je website is een belangrijk onderdeel van je marketing strategie.

Wat zijn belangrijke factoren bij het kiezen van een domein naam voor je website? ZZP Website heeft vijf tips voor je op een rijtje gezet voor het kiezen van een goede domeinnaam. [banner-tekstbureau]

Tip 1: Bedrijfsnaam is +/- domeinnaam

Bij het kiezen van een goede naam voor een nieuw bedrijf is het verstandig ook direct naar de beschikbaarheid van een bijpassende domeinnaam te kijken, een factor die de beslissing vaak zwaar beïnvloedt. En niet voor niks; een website is tegenwoordig één van de grote pijlers van een bedrijf, en het is belangrijk een duidelijke identiteit of branding te creëren die overal hetzelfde is. Als jouw fantastische naam al in gebruik is door een ander bedrijf, dan kun je vaak beter nog even door brainstormen.

Tip 2: Zoekwoorden en domeinnamen

Het is niet langer noodzakelijk voor het hoog scoren in google dat je domeinnaam relevante zoekwoorden in zich heeft. Maar het is natuurlijk wel handig als mensen jouw bedrijfje direct goed kunnen plaatsen; wat wordt aangeboden, wat wordt er verkocht? Een goede start is vaak om bijvoorbeeld 5 zoekwoorden op een rijtje te zetten die jouw website en bedrijf het beste beschrijven. Je kunt deze woorden dan gaan combineren, en eventueel lidwoorden toevoegen zoals ‘de’, ‘het’ en ‘een’.

www domeinnaam kiezen

Door handig woorden te combineren kom je vaak op nieuwe ideeën voor een goede domeinnaam

Ook kan het handig zijn om een locatie aan je zoekwoorden toe te voegen als je heel lokaal werkt. Denk bijvoorbeeld aan een bakker in Haarlem of een schilder in Sliedrecht. Het belangrijkste is dat klanten jouw bedrijf en website als relevant kunnen herkennen. Maar tegenwoordig zijn er ook genoeg websites die uit niet bestaande woorden bestaan, maar die door branding een begrip zijn geworden. Denk aan Google. Een nieuw en vlot klinkend woord kan ook heel goed werken, en de kans dat deze domeinnamen nog niet geregistreerd zijn is natuurlijk groot.

Tip 3: Kies voor een .nl naam in Nederland

Als je bedrijfsactiviteiten alleen in Nederland plaatsvinden, dan is het het beste om voor een .nl naam te kiezen. Dit wekt vertrouwen en maakt voor iedereen duidelijk dat men met een Nederlandse onderneming te maken heeft. Is je domeinnaam ook beschikbaar met een andere extensie, zoals .com of .info, overweeg dan ook om deze te registeren, helemaal als je de ambitie hebt om in de toekomst misschien ook in het buitenland te gaan opereren.

De domeinnamen met de andere extensies kunnen dan ook nu al door ons doorgelinkt worden naar je .nl website, waardoor je klanten die je via .com zoeken ook naar je website kunt doorlinken. Het is altijd beter te vermijden een .nl domeinnaam voor je website/bedrijf te kiezen die in het buitenland al in gebruik is ivm potentiële klanten die per ongeluk de .com naam intypen. Uniek is altijd beter.

Tip 4: Korter is beter

Hoe korter de domeinnaam, hoe beter. Er is minder kans dat klanten spelfouten maken bij het typen van je naam, en de naam is beter te onthouden.

Tip 5: Vermijd Streepjes en meervoud en enkelvoud

Vermijd het gebruik van streepjes in domein namen. Dit is helemaal belangrijk als er al een website bestaat met de naam zonder streepjes die vergelijkbare producten of diensten aan biedt. Je hebt dan grote kans dat je potentiële klanten door een type fout op de website van de concurrent terecht komen.

Ook is het niet handig om voor een domeinnaam te kiezen waarvan het meervoud of enkelvoud al in gebruik is. Het is bijvoorbeeld niet handig om voor www.webshops.nl te kiezen als www.webshop.nl al bestaat. De kans is dan groot dat potentiële klanten de s vergeten te typen en bij de concurrent terecht komen. Zijn zowel meervoud als enkelvoud nog niet geregistreerd, leg ze dan beide vast. We kunnen er dan voor zorgen dat beide domeinnamen naar jouw website doorlinken.

Advies van ZZP Website

ZZP website kan je natuurlijk uitvoerig adviseren over het kiezen van je domeinnaam. Ook kunnen wij zoekwoorden onderzoek voor je uitvoeren, waardoor het makkelijker is een weloverwogen en goede keus te maken voor de domeinnaam van je website. Neem contact met ons op voor meer informatie, wij horen graag van je!

over de auteur

Gerelateerde Artikelen