Goedkopere AOV voor zzp’ers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die problemen hebben met hun gezondheid kunnen binnenkort een betaalbare arbeidsongeschiktheids-verzekering (aov) afsluiten. Dat is het gevolg van aanbevelingen van het Verbond van Verzekeraars aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

De branchevereniging baseert de aanbevelingen op eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat meer dan de helft (53 procent) van de bijna één miljoen zzp’ers niet is verzekerd voor het risico van arbeidsongeschiktheid. Onder zelfstandigen met gezondheidsproblemen ligt dat percentage hoger, maar is nog steeds één op de drie ondernemers daar niet voor verzekerd.

Zelfstandig
Sinds in 2004 is er geen verplichte publieke regeling meer voor ondernemers die arbeidsongeschikt worden.

Zij moeten sindsdien zelf zorgen voor een verzekering, maar velen zien daarvan af omdat de premie te hoog is, of omdat ze denken weinig risico te lopen op arbeidsongeschiktheid.

Belangenverenigingen en vakbonden maken zich grote zorgen over de risico’s die zzp’ers lopen. Ook in de Tweede Kamer heerst ongerustheid. Zo pleitte PvdA-Kamerlid Mei Li Vos twee weken geleden tijdens een debat over de positie van zzp’ers voor de herinvoering van ‘een WAZ-achtige regeling’. Kamerleden en vakbonden vrezen dat zzp’ers met gezondheidsproblemen zich onmogelijk kunnen verzekeren omdat ze vanwege de hoge risico’s door verzekeraars worden geweigerd. Als dat gebeurt, komen ze in een speciale vangnetverzekering terecht, met zeer hoge premies.

Vangnetverzekering
Volgens het Verbond valt het aantal zzp’ers dat terechtkomt in in een vangnetverzekering mee. Ongeveer 14 procent van de 506 ondervraagde zzp’ers heeft gezondheidsproblemen. Slechts één van hen verklaarde daarom te zijn geweigerd door een verzekeraar.

Omdat er zo weinig problemen zijn bij het afsluiten van een aov, wil het Verbond van Verzekeraars de vangnetverzekering voor deze groep verbeteren.

‘Op die manier kunnen alle zelfstandige ondernemers een betaalbare verzekering afsluiten, maar zijn ze er niet toe gedwongen’, zegt Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

In een eerste reactie zegt minister Van der Hoeven ‘blij’ te zijn dat nu alle zelfstandige ondernemers een betaalbare aov kunnen afsluiten.

Vakcentrale FNV noemt de voorstellen een stap in de goede richting en is gematigd positief. ‘Maar het is een probleem dat er nog steeds erg veel zzp’ers zijn die onverzekerd rondlopen’, zegt beleidsmedewerker Ronald van der Krogt. ‘Dat komt omdat de aov nog steeds veel te duur is.’

(Bronvermelding: Volkskrant, Jasper Karman)

Tagged with:

over de auteur

Gerelateerde Artikelen