Menzis: ‘Zonder ZZP’er zakt de zorg in elkaar’

Medewerkers in de zorg zijn niet positief over de toekomst volgens een onderzoek van Menzis. Volgens ZZP Nederland kunnen zzp’ers een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de zorgsector, las ZZP boekhouder

.

Om het tekort op te vangen zouden de regels voor zzp´ers moeten worden versoepeld. Zzp’ers worden bijvoorbeeld vaak uitgesloten bij overheidsaanbestedingen. Verpleegkundigen kunnen vaak alleen via dure bemiddelingsbureaus werken. Voor zelfstandig gevestigde psychologen en psychiaters is het moeilijk om contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Interim managers en ict´ers in de zorg moeten werken tegen tarieven die veel lager zijn dan in andere sectoren.

ZZP’er

Deze problemen vormen slechts een topje van de ijsberg, volgens de belangenorganisatie. Met de oprukkende vergrijzing in Nederland komt steeds meer behoefte aan zorgpersoneel. Er moet dan ook snel actie worden ondernomen. ZZP Nederland heeft daarom een gesprek aangevraagd met minister Klink om de problemen en de oplossingen door de inzet van zzp´ers te bespreken.

over de auteur