Nationale hypotheekgarantie verhoogd

Het kabinet heeft besloten de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verhogen om starters op de woningmarkt te helpen. Een verhoging van de hypotheekgarantie van 265.000 euro naar 350.000 euro moet mensen een duwtje in de rug geven die zich nu vanwege de economische crisis zorgen maken over mogelijk dalende inkomsten, bijvoorbeeld door werkloosheid.

Momenteel worden er namelijk tientallen procenten minder woningen verkocht. Het gaat om een tijdelijke verhoging van de garantieregeling, die op 1 juli is ingegaan en die tot eind 2010 geldt, meldt www.zzp-nieuws.nl

Kopers die gebruikmaken van de NHG kunnen van hun bank een lager rentetarief krijgen, op voorwaarde dat ze een deel van hun hypotheek zullen aflossen. Onder de NHG mag niet meer dan 50 procent van de lening aflossingsvrij zijn. Huizenkopers betalen dan eenmalig een percentage van 0,45 procent over het hypotheekbedrag, maar zijn er daarna van verzekerd dat een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop van de woning wordt betaald.

De tijdelijke verhoging van de NHG geldt alleen voor de koop van een woning. Voor het oversluiten naar een hogere hypotheek, door woningverbetering, blijft de regeling wel open staan maar daarvoor blijft wel de oude kostengrens van 265.000 euro gelden.

Bron: ANP, Ministerie van VROM

www.zzp-nieuws.nl

Tagged with:

over de auteur

Gerelateerde Artikelen