Op 4/10 meeting duurzame ZZP’er en MKB’er
— 22 september 2010Nu de oprichtingsvergadering achter de rug is, is het tijd voor verdieping. Waar gaat DORA, het netwerk van Duurzame Ondernemers in de Regio Amsterdam heen, wat wil het bereiken en hoe kan het groeien. Op 4 oktober is de tweede DORA-ontmoeting voor een door ondernemers bij de KvK, weet ZZP boekhouder
Een specialist in ledverlichting die alle subsidies en de laatste ledsnufjes kent. Een pionier die met de eerste vrachtwagen op waterstof reed, maar nu zijn kaarten zet op elektrische mobiliteit en de man die graag spart over dé oplossing voor het recyclen van plastic verpakkingen. Het zijn een paar voorbeelden van ondernemers die allemaal duurzaam werken. En die niet op de hoogte waren van elkaars bestaan. DORA, het nieuwe netwerk voor Duurzame Ondernemers in de Regio Amsterdam, heeft hierin verandering gebracht.
Onzichtbaar
DORA telt sinds de oprichting inmiddels 150 deelnemers. Lydia de Vries is namens KvK Amsterdam één van de motoren achter het ondernemersnetwerk: “DORA is opgericht omdat wij dagelijks ondernemers tegenkomen die duurzaam opereren of van duurzaamheid hun product hebben gemaakt. Maar het Handelsregister bevat geen code waarmee ze te vinden zijn. Je kunt zoeken op beroepen en branches – een bouwbedrijf of een architect – maar niet op een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzaam bouwen. Ook was er geen ondernemersnetwerk met een duidelijk smoel. Het gevolg: de duurzame ondernemer bleef onzichtbaar voor gemeentes, kennisinstellingen, hogere overheden en andere bedrijven in de regio. Niemand weet waar ze zitten, wat zij kunnen bieden en of ze elkaar kunnen versterken door de krachten te bundelen.”
Thema’s
Na de officiële oprichtingsvergadering in juni 2010, draait de tweede bijeenkomst op 4 oktober om de vraag welke vervolgstappen nodig zijn om het netwerk uit te breiden. En er wordt gediscussieerd over concrete duurzaamheidvraagstukken, zegt De Vries: “Dat zijn dit keer Duurzame mobiliteit in de stad, Consumentengedrag en Decentrale opwekking of energieopslag. We werken eerst plenair en daarna in kleine groepen onder leiding van een specialist. Alle deelnemers mogen suggesties doen voor discussiepunten. De specialist bepaalt welke aan de orde komen, mede op basis van zijn eigen expertise. Want DORA is geen vrijblijvend praatclubje. De discussies moeten bij voorkeur uitmonden in een oplossing waar ondernemers iets aan hebben.
Meer informatie: www.kvk.nl/dora