Roze bril zzp ict’er

Freelance ICT`ers zien hun toekomst positiever in dan ICT`ers in loondienst, zo blijkt uit onderzoek van organisatieadviseur Arjan van den Born.

Hij onderzocht het werk van freelancers. Ten opzichte van loondienst levert freelancen als voordelen op dat de freelancer zelf beslist over werktijden, grotere zelfstandigheid heeft en geringe afhankelijkheid van de grillen van de werkgever.

Volgens Van den Born kiest 62% van de zelfstandigen voor een bestaan als freelancer, omdat ze dan meer autonomie genieten dan in loondienst. In de huidige crisistijd verzoeken dienstverleners als Atos Origin, Logica en Shell opdrachtnemers om hun tarief te verlagen. Zelfstandigen kunnen hun tarieven snel bijstellen, en zodra de markt tekenen van herstel vertoont kan dat ook opwaarts geschieden. Een ICT`er in loondienst die wordt ontslagen, komt terecht in het langdurige traject van vacatures zoeken, solliciteren en gesprekken voeren.

Freelancers die van de geneugten van het freelancen willen profiteren, moeten wel echte ondernemers zijn. Ze moeten weten hoe ze contacten leggen en onderhouden met potentiële opdrachtgevers. Daarnaast moeten zij een financiële buffer opbouwen, en hun kennis en vaardigheden constant actualiseren.

zzp boekhouder

over de auteur