Student? Vraag belasting terug!

Tienduizenden werkende studenten laten elk jaar veel geld liggen door geen of verkeerd belastingaangifte te doen. Volgens de belastingdienst lopen de jongeren daarmee twee- tot driehonderd euro per persoon mis. De zzp boekhouder kan hulp bieden.

Dat meldt dagblad De Pers maandag na navraag bij de fiscus. Studenten die geen aangifte doen leveren de overheid zo’n 52 tot 78 miljoen euro per jaar op, aldus de belastingdienst.

In het schooljaar 2008-2009 studeerden 604.100 mensen aan een instelling van het hoger onderwijs. 536.000 daarvan hadden een baan. De gemiddelde student verdiende daarmee 5.256 euro. Maar met een beter bewustzijn had dit dus meer kunnen zijn. Per jaar lopen in totaal zo’n 258.000 mensen geld mis, becijfert de krant.

Aftrekposten

Maar ook studenten die wel aangifte doen, weten vaak niet precies waar ze mee bezig zijn. Ze zijn matig op de hoogte van aftrekposten die ze kunnen opvoeren. Zo kunnen de 294.800 studenten die geen basisbeurs ontvangen hun collegegeld terugvragen.

Maar ook posten die voor elke student gelden zoals studieboeken, vakbladen en een computer zijn bij veel jongeren niet bekend. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt dit vooral omdat jongeren hun administratie slecht bijhouden.

over de auteur