Te hoge WOZ? Maak bezwaar (lees de tips)

ZZP’ers met een eigen woning hebben de WOZ-beschikking voor 2010 inmiddels ontvangen, weet zzp-boekhouder Vindt u dat de WOZ-waarde te hoog is, dan dient u tijdig bezwaar  te maken.

 

Voor de WOZ-waarde 2010 wordt het waardepeil van het object per 1 januari 2009 gebruikt. Let op: mede door de crisis kan de WOZ-waarde te hoog zijn vastgesteld.
Ga na of de Gemeente de WOZ-waarde van uw pand(en) correct heeft vastgesteld.

Bezwaar maken
Wanneer u bezwaar wilt maken tegen de WOZ-beschikking dient u dit binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking te doen. Om te beoordelen of een WOZ-waarde niet te hoog is, kunt u o.a. gebruik maken van:
– Het kosteloos bij de gemeente op te vragen taxatierapport;
– Een ander recent taxatierapport;
– De gemiddelde koopsom van woningen in de omgeving, te vinden via de volgende internetsite van het Kadaster: www.vindjeeigenhuis.nl;
– De aankoopprijs van de woning (mits vanaf januari 1995) te indexeren met de Prijsindex bestaande woningen (te vinden via www.kadaster.nl, onderdeel ‘waarde berekenen’ met als peildatum januari 2009);
– De verzamelde rechtspraak op de volgende internetsites: www.eigenhuis.nl
( http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Wonen/Belastingen/WonenBelastin genWOZ/wetwoz.htm)

Wet waardering onroerende zaken
Het maken van bezwaar is slechts mogelijk wanneer de afwijking tussen de WOZ-waarde en de naar uw mening juiste waarde, groter is dan een bepaalde toegestane marge. De toegestane marge is afhankelijk van de WOZ-waarde van een pand.

over de auteur