Tip: jaarrekening niet meer verplicht voor zzp’er

ZZP’er bespaar op uw kosten en ga niet meer akkoord dat uw accountant een jaarrekening opstelt, zonder dat u het vraagt. Zo’n jaarrekening kost u snel een paar honderd euro en staat voor de zzp’er vaak vol met onbegrijpelijk taal en kengetallen, weet zzp boekhouder Als u naar de bank moet voor een financiering of voor de aanvraag van een hypotheek is een jaarrekening wel wenselijk, maar dan kunt u er nadrukkelijk om verzoeken.

De reden dat de jaarrekening niet meer nodig is: hij wordt afgeschaft. Het betreft hier MKB-bedrijven met minder dan tien werknemers en een omzet van minder dan 1 miljoen euro. Die worden niet langer verplicht om een jaarrekening op te stellen.

Het kabinet wil dat ondernemers weer gaan ondernemen, aldus staatssecretaris De Jager van Financiën en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. ‘We moeten ze niet onnodig lastigvallen met allerlei procedures,’ zo zegt Heemskerk in een persbericht.

Korte termijn

‘Bij de aanpak van de regeldruk hebben we vooral gekeken naar maatregelen waarmee we op korte termijn aan de slag kunnen,’ aldus Heemskerk. Zo wordt om de ‘banenmotor voor het bedrijfsleven’ te versterken de wet- en regelgeving voor het aannemen en in dienst hebben van personeel vereenvoudigd en wordt de administratieve rompslomp rond ‘kleine baantjes’ verminderd.

over de auteur