Verkiezing-circus 2012: welke partij is duidelijk voor de ZZP’er?

Daar sta je dan als ZZP’er. De roulette draait al. ‘faites vos jeux’, roept de croupier. Als ZZP’er ga je voor de hoofdprijs, maar waar zet je 12 september op in?

Gedwongen mee te bewegen met de dynamiek van de markt moet je KIEZEN. Welke politieke partij behartigt de belangen van de ZZP’er het beste?

Stemadvies

Ik ga geen stemadvies geven, maar zal laten zien bij welke politieke partij de ZZP’er als ondernemer, het meeste voordeel kan halen.

Naast algemene opvattingen hebben partijen ook een standpunt over ZZP’ers in hun programma staan. Een aantal conflicterende standpunten van partijen worden dagelijks in tv (circus) shows ter discussie gesteld, maar over de ZZP’er hoor je weinig.

Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ik ben van mening dat politieke partijen een helder standpunt moeten innemen wat betreft ZZP’ers.

Welke partijen zijn duidelijk naar de ZZP’er?

Ik beperk me tot de grote partijen. De PvdA en SP zien de ZZP’er duidelijk als WERKNEMER, met bijbehorende betuttelende minimumloon-regeling en verplichte verzekeringen.

Partijen, zoals VVD, CDA en D66 staan op het standpunt dat de ZZP’er ONDERNEMER is en geen betutteling wenst.

Naar mijn mening zit de ZZP’er niet te wachten op betuttelende regelgeving of ongevraagde hulp, maar daar moet iedereen zijn eigen afweging over maken.

Dan is er nog het probleem van de ‘schijnzelfstandige’ arbeidsmigranten dat opgelost moet worden. Het is voornamelijk de PVV die deze groep op de korrel heeft.

Laatst las ik; ‘ZZP’er neemt afstand van PvdA en SP; Rutte populair’

Uit diverse onderzoeken blijkt, dat de SP en PvdA niet populair bij ZZP’ers.

Een overgrote meerderheid van de ZZP’ers heeft een voorkeur voor een rechts-midden (VVD/ CDA/D66) kabinet met de huidige premier Rutte aan het roer.

De regeldruk en bemoeizucht van de linkse partijen zijn de ZZP’er een gruwel. In dit geval denk ik dat de meerderheid gelijk heeft, dus een strategische stem kan geen kwaad.

ZZP’ers willen vrijheid behouden!

De ondernemende ZZP’er wil serieus genomen worden door overheid en politiek.

De ZZP’er beschouwt zichzelf als zelfstandig ondernemer die werkt voor eigen rekening en risico. Hij wil niet gegijzeld worden door vakbonden, overheid en politiek. Steeds meer werknemers kiezen voor zelfstandigheid. Het aantal zogenoemde ZZP’ers is ruim 700.000 en dat is 10 procent van de beroepsbevolking.

Gegarandeerd een macht die niet te onderschatten is.

Dus ZZP’er gebruik die macht.

Wat wij ZZP’ers willen is een pensioenstelsel dat toegankelijk is voor ons. Betaalbare verzekeringsproducten die aansluiten op onze wensen en aanbestedingen die ook openstaan voor kleine ondernemers zonder aanvullende hoge omzet eisen.

M.i. hebben we de meeste kans op succes bij de VVD, maar we zullen ze wel onder schot moeten houden na de verkiezingen.

 

Peter Brink

ZZP-boekhouder

over de auteur

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *