Verordening maakt elk. handtekening grensoverschrijdend mogelijk

De Europese Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld om grensoverschrijdende en veilige elektronische transacties in Europa mogelijk te maken, las zzp nieuws

Op grond van de verordening moeten burgers en bedrijven de mogelijkheid krijgen om met hun nationale elektronische legitimatiesysteem (eID’s) toegang te krijgen tot overheidsdiensten in andere EU-landen die gebruikmaken van eID’s. Daarnaast brengt dit ook mee dat er een interne markt ontstaat voor elektronische handtekeningen en aanverwante grensoverschrijdende online ‘trust services’.

Landen die al beschikken over een eID kunnen zelf beslissen of ze aan het Europese systeem willen deelnemen. Als een lidstaat te kennen geeft aan het pan-Europese systeem te willen deelnemen, moet deze lidstaat burgers uit andere lidstaten via eID dezelfde toegang tot overheidsdiensten verlenen die de eigen burgers hebben. Volgens eurocommissaris Kroes wordt met wederzijdse erkenning van nationale eID’s en gemeenschappelijke normen voor trust services en elektronische handtekeningen voorkomen dat landen grenzen trekken wat betreft internet en online-overheidsdiensten.

De voorgestelde verordening verplicht EU-lidstaten niet om nationale identiteitskaarten, elektronische identiteitskaarten of andere eID-oplossingen in te voeren, noch verplicht het burgers om er een te hebben. Ook zal het niet leiden tot een Europese eID of een Europese database, in welke vorm dan ook.

De verwachting is dat een grensoverschrijdende eID voordelig zal zijn voor burgers die naar een ander EU-land verhuizen, in het buitenland gaan trouwen, studeren, een bedrijf willen starten, meerdere belastingaangiften (in meerdere lidstaten) moeten invullen. Ook bedrijven profiteren ervan, bijvoorbeeld bij het deelnemen aan overheidsaanbestedingen in een andere lidstaat.

Bron: EC

Tagged with:

over de auteur

Gerelateerde Artikelen

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *