Vreeman helpt UWV in jacht op fraude van ZZP’er

Het heeft lang geduurd maar het UWV gaat actie ondernemen richting ZZP’ers die onjuist of niet volledig zijn voorgelicht met het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkeringssituatie, weet ZZP boekhouder

. Ruud Vreeman, oud burgemeester van Tilburg en voorheen PvdA prominent gaat samen met het UWV de dossiers opnieuw bezien. UWV bestuurslid Jongen zei vandaag dat door hulp van Vreeman UWV starters de zaak tot een bevredigend einde gebracht kan worden. Pikant detail daarbij is het feit dat de Tweede Kamer a.s. dinsdag een debat wil over dit onderwerp. Het UWV lijkt alvast een schot voor de boeg te willen nemen.

ZZP’er
Eerder dit jaar werd minister Donner al door de Tweede Kamer aangespoord om de schrijnende gevallen opnieuw te bekijken. De minister deed dit af door te stellen dat de ZZP’ers zelf maar moesten bewijzen dat het UWV verkeerd gehandeld had. Daarbij was de minister totaal ongevoelig voor andere argumenten van zowel Tweede Kamerleden, de ombudsman en ZZP organisaties.
Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland is dit een trieste zaak. Marrink: “mensen die een eigen bedrijf starten met behoud van uitkering moet je koesteren, begeleiden, stimuleren en niet neersabelen met een bij voorbaat negatieve insteek. Als je al het lef hebt om bereid te zijn om je veilige uitkering vaarwel te zeggen is achtervolgd te worden door een argwanende overheid wel het laatste wat je wil. In plaats van dat de overheid trots is op mensen die voor hun inkomen willen vechten worden ze nu bestempeld als fraudeurs, dat kan en mag niet zo zijn.”

over de auteur