Website design uit de vorige eeuw

Zo’n twintig jaar geleden (in de vorige eeuw dus) was het internet zo nieuw dat alleen nerds wisten wat http://www betekende. Tegenwoordig bestelt zelfs mijn oma haar pizza online en is internet niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Desondanks zie je af en toe nog een website die rechtstreeks uit de oertijd van het internet lijkt te stammen. Het design van zo’n site is onprofessioneel en doet soms pijn aan je ogen.

Hieronder vindt je een aantal punten waaraan je websites uit de vorige eeuw kunt herkennen. Doe er je voordeel mee en vermijd ze op jouw website. [banner-tekstbureau]

Website design uit de vorige eeuw

Website design praktijken uit de vorige eeuw die je maar beter kunt vermijden.

Comic Sans MS – Als je dit lettertype gebruikt weet je zeker dat je website eruit ziet alsof hij in de jaren 90 gemaakt is. Vermijd dit font, tenzij je een circus bent.

 

Gecentreerde tekst- Door je teksten op je website te centreren verklein je de leesbaarheid van alles dat je erop zet. Niet doen dus.

 

Een muziekje dat automatisch afspeelt- Je opent een site en er begint gelijk een irritant melodietje te spelen. Echt van de vorige eeuw. Veel mensen luisteren tegenwoordig naar muziek op hun computer en dan zit je gewoon niet te wachten op iets anders wat er opeens doorheen komt. Denk ook aan mensen die discreet ergens een site checken (bijvoorbeeld in de trein) en dan opeens een muziekje te horen krijgen.

 

Flash forward- Een bewegende Flash intoductie van je website. Irritant en onnodig. Internetgebruikers zijn ongeduldig en hebben geen tijd om hier op te wachten. Onderzoek heeft aangetoond dat 99% van de internet gebruikers zulke flash filmpjes meteen overslaan of gelijk de betreffende site sluiten. Niet doen dus.

Een welkom op deze website pagina – Ook hier zitten gebruikers niet op te wachten. Sowieso zijn de woorden welkom op deze website echt uit de begintijd van het internet toen er nog maar 27 websites bestonden en het superspeciaal was als je een site had. Anno de 21ste eeuw zijn er meer websites dan mensen op de planeet en hoef je bezoekers echt niet meer te verwelkomen. Zet je meest belangrijke marketing boodschap op die plek. Daar heb je wat aan!

 

Alle kleuren van de regenboog- De opkomst van internet liep ongeveer gelijk met de opkomst van kleuren beeldschermen. Waarschijnlijk is dit de reden dat website designers uit de vorige eeuw zo verzot waren op het gebruik van alle kleuren uit de regenboog op hun website. Tegenwoordig komt er zoveel op ons af dat veel mensen een beetje visuele rust erg op prijs stellen. Kies daarom je kleuren zorgvuldig uit en hou het bij 2 of 3 hoofdkleuren.

Af en toe worden deze praktijken nog steeds gebruikt door website designers. Maar als je een moderne website wilt met een professionele uitstraling, dan maak je deze fouten niet.

Vond je deze tips nuttig? Volg dan ZZP-website op Twitter voor meer website design tips.

[banner-tekstbureau]

over de auteur

Gerelateerde Artikelen