ZZP-Nederland praat voor ZZP’er met Belastingdienst

Het is al jaren een bekende slogan van de belastingdienst. “leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker.” De realiteit is echter weerbarstig, veel zelfstandigen krijgen al buikkrampen bij het ontvangen van een blauwe envelop.

De ervaringen met de belastingdienst zijn over het algemeen niet zo prettig. Natuurlijk zijn de mensen van de Belastingdienst er om te handhaven, maar veelal maken ze geen vrienden.
Met name kleine zelfstandigen hebben het moeilijk met de regelgeving van de Belastingdienst. Veelal uit onbegrip maar vaker nog door de complex uitgelegde regelgeving. Dat gaat veranderen, althans dat is de overtuiging van het nieuwe overlegorgaan tussen Belastingdienst en Belangenbehartiger ZZP Nederland. Door samen deel te nemen aan een denktank bestaat de mogelijkheid dat uitleg van de regels vereenvoudigd kan worden en daar waar mogelijk versoepeld.

ZZP’ers
Bij de helpdesk van ZZP Nederland zijn een aantal zaken (dagelijks) terugkerend. Met name de VAR Verklaring is een veel gevraagd onderwerp, maar ook andere zaken zoals het urencriterium voor zelfstandigenaftrek, werken als ZZP’er in de zorg en diverse kleine criteria zorgen voor veel onbegrip.
Inmiddels heeft de Belastingdienst begrepen dat de groep zelfstandigen in Nederland wel heel hard groeit en een belangrijke groep vormt en toont haar menselijke gezicht. Problemen zijn bespreekbaar en kunnen door meer inzicht ten krijgen van de wereld van de zelfstandige beter worden begeleidt.
ZZP Nederland met bijna 11.000 zelfstandigen is blij dat de Belastingdienst tot inzicht komt en werkt graag mee aan duidelijkheid, leuker zal het niet worden maar wel duidelijker en gemakkelijker. Door de mensen van de Belastingdienst zijn al eerste maatregelen toegezegd waardoor de situatie in een betere verhouding komt te staan, een eerste begin is er…

over de auteur