ZZP-nieuws: opdrachten voor ZZP’er nemen toe

Het aantal opdrachten voor freelancers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) trekt weer aan, maar de uurprijzen van deze eenpitters blijven nog flink achter, weet zzp boekhouder

.  De verschillen in uurtarieven binnen Nederland zijn groot. Zo rekent een freelancer uit de Randstad € 80 per uur, terwijl de uurprijs van een zzp’er uit Drenthe op € 55 blijft steken.

De bestbetaalde freelancers zijn softwaretesters en ontwikkelaars van mobiele applicaties, zij rekenen gemiddeld € 100 per uur. Administratieve krachten hebben het minder goed getroffen en worden met gemiddeld € 53 per uur het slechtst betaald. De middenmoot rekent € 72 per uur.Uit het onderzoek van Freelancematch.nl blijkt dat eenpitters in de Randstad, Limburg en Gelderland het beste af zijn, zij kennen relatief hoge tarieven. ,,Doordat er veel vraag is naar freelancers in deze gebieden, kunnen zij hogere uurprijzen rekenen”, verklaart Tymen Selman, directeur van Freelancematch.nl.

Uit de crisisindex van FNV Zelfstandigen blijkt dat de grootste problemen voor freelancers achter de rug zijn, maar dat de crisis nog niet voorbij is. De tarieven staan onder druk, wegens een tekort aan opdrachten en een groot aanbod van zelfstandigen. Selman beaamt dit: ,,We hebben met veel zzp’ers gesproken en uit deze gesprekken blijkt dat de uurprijzen door de crisis met gemiddeld 20 tot 25% gekelderd zijn.”

over de auteur