ZZP-tip: Kosten Golf aftrekbaar

Dek osten voor een golflidmaatschap zijn op basis van een uitspraak van Rechtbank Arnhem onder voorwaarden aftrekbaar in 2010, weet ZZP boekhouder

Met de uitspraak van Rechtbank Arnhem van 23 februari 2010 in de hand kunt u in uw aangifte inkomstenbelasting 2010 uw kosten voor uw golflidmaatschap in aftrek brengen. Hier zitten echter wel haken en ogen aan. Let daarom op het volgende indien u golfkosten heeft die u in aftrek wilt brengen:

• Niet alle kosten zijn aftrekbaar. Denk aan de kosten voor golf (maar ook voor de serviceclub, zoals de lions en rotary).

• Het golven moet een zakelijk belang dienen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het verwerven van klanten die doorgaans in de hogere sociale kringen verkeren.

• Voor golfkosten die aftrekbaar zijn geldt in beginsel een drempel. Dit betekent dat u pas als u boven de drempel van € 4.300 uitkomt, u de kosten in aftrek kunt brengen. U kunt er ook voor kiezen om 73,5% van deze kosten in aftrek te brengen. U dient deze keuze wel kenbaar te maken in uw aangifte inkomstenbelasting 2010. Doet u dit niet dan geldt automatisch de drempel van € 4.300.Let op!
Als u in 2011 voor de werkkostenregeling kiest verliest de bovengenoemde uitspraak zijn werking en is de lol ervan af! Wij adviseren u contact met ons op te nemen om uw mogelijkheden te bespreken.

over de auteur