ZZP’er let op: aftrek ziektekosten veranderd

De belastingaftrek van ziektekosten is in 2009 veranderd. Dat kan voor u gevolgen hebben. Bepaalde kosten zijn niet meer aftrekbaar. Sommige kosten zijn alleen in 2009 nog aftrekbaar. Wel aftrekbaar blijven onder bepaalde voorwaarden de zogenoemde specifieke zorgkosten. Hieronder leest u welke kosten dit zijn, en hoe u de aftrek berekent.

De nieuwe regeling ‘aftrek specifieke zorgkosten’ vervangt vanaf 2009 de oude regeling ‘aftrek ziektekosten of andere buitengewone uitgaven’.

Aftrekbare specifieke zorgkosten 2009

Kosten voor een bezoek aan de huisarts of voor voorgeschreven medicijnen mag u nog aftrekken. Verder mag u uitgaven aftrekken voor:

genees- en heelkundige hulp
voorgeschreven medicijnen
hulpmiddelen zoals steunzolen of een rolstoel
vervoer zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis
een dieet
extra gezinshulp
extra kleding en beddengoed
reiskosten ziekenbezoek

Belasting terugkrijgen

Hebt u dit soort specifieke zorgkosten? U krijgt dan misschien geld terug en u komt misschien óók in aanmerking voor een extra tegemoetkoming.

Om belasting terug te krijgen, kunt u een voorlopige aanslag aanvragen. Hebt u al een voorlopige teruggaaf 2009 ontvangen? Deze moet misschien voor de aftrek specifieke zorgkosten worden aangepast. Hebt u dit al beoordeeld (en aangepast), dan hoeft u niks te doen. Hebt u dat nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog met het programma voorlopige aanslag 2009. Reken eerst het bedrag van de specifieke zorgkosten uit voordat u het programma invult.

Let op!

Krijgt u een toeslag en had u voor 2008 recht op aftrek van ziektekosten of overige buitengewone uitgaven? Dan kan deze nieuwe regeling ook gevolgen hebben voor de toeslag die u van ons krijgt. Op www.toeslagen.nl leest u wat u in dat geval moet doen.

Tagged with:

over de auteur

Gerelateerde Artikelen