Zzp’ers opgelet: wat kan je doen tegen die slapeloze nachten?

Zelfstandige ondernemers, en dan vaak de zzp’ers, hebben met regelmaat een slapeloze nacht. Dit komt puur doordat er gewerkt wordt zonder personeel of collega’s. Doordat dit het geval is komen alle taken op de schouders van de desbetreffende persoon en moet deze, ook in drukke tijden, alles zelf doen.

Zzp'ers opgelet: wat kan je doen tegen die slapeloze nachten?

Minder slaap door stress?

Slapeloze nachten ontstaan vaak door werkgerelateerde aspecten. De voornaamste hiervan is stress. Dit is een bepaalde vorm van spanning en ontstaat vaak bij mensen die optimaal (willen) presteren. Een bepaalde druk, vaak werkgerelateerd, is goed maar tot op een bepaalde hoogte. Als er te veel verantwoordelijkheden en werkzaamheden zijn die niet uitgevoerd kunnen worden in normale omstandigheden ontstaat er dus spanning en stress.

Spanning, én dan voornamelijk stress is niet goed voor het menselijk lichaam en de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Als er een langere tijd met stress wordt doorgewerkt kan er zelfs een burn-out optreden. Hier zit echter niemand op te wachten.

Dit kun je doen tegen stress en slapeloze nachten

Het stress tegengaan en de slaaprust weer volledig terug te winnen lijkt echter moeilijker dan het daadwerkelijk is. Stress worden verdreven uit het lichaam door middel van rust en ontspanning. Als er veel spanning en stress bij iemand optreedt kan de persoon er even tussenuit gaan, mits dit mogelijk is.

Als dit niet kan moet er binnenshuis en buitenshuis gezocht worden naar afleiding, rust en ontspanning. Verder kan er ook melatonine gebruikt worden. Dit is simpelweg een hormoon dat een positieve invloed heeft op het slaapritme van de mens.

Ben je benieuwd geworden naar alle mogelijkheden omtrent melatonine? Neem dan snel een kijkje op de website van da.nl voor alle mogelijkheden en opties omtrent dit middel voor een betere nachtrust.

over de auteur

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *