Auto

Auto

De auto van de zaak en de ZZP’er dat is een verhaal dat al jaren vragen oproept. ZZP-nieuws legt hieronder uit wat er gebeurt als je een auto koopt en die op de zaak zet.

Aftrekbare kosten auto

Dure auto BugattiKoop je als ZZP’er een auto op de zaak dan zijn alle kosten – aanschafprijs, benzine, olie,  motorrijtuigenbelasting, verzekeringspremies, APK, onderhouds- en reparatiekosten en parkeergeld en de wasserette- aftrekbaar van je omzet. Dit zijn de kosten exclusief BTW.

De BTW kan je als ZZP’er weer aftrekken als voorbelasting.

Koop je als ZZP’er een auto op de zaak dan krijg je de BTW op de aankoop direct terug via je aangifte omzetbelasting.

Bijtelling auto

Let op: Nadeel voor de ZZP’er is dat je voor het privé gebruik van de zakelijke auto een forfait moet bijtellen. Die is hoogstens 25 procent van de cataloguswaarde bij aanschaf inclusief BTW.

De bijtelling is 20 procent voor zuinige auto’s, 14 procent voor zeer zuinige voertuigen en  0 procent voor die zonder CO2 uitstoot) en BPM (voor wagens ouder dan 15 jaar geldt de waarde in het economisch verkeer).

Nihil bijtelling

Enige andere ontsnappingsmogelijkheid voor de ZZP’er om aan de bijtelling te ontkomen is als je kunt bewijzen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt (woon-werkverkeer wordt gezien als zakelijke kilometers), dan is er nihil aan bijtelling.

Als je echte kosten lager zijn dan 25 procent (20 procent voor zuinige wagens, 14 procent voor zeer zuinige, 35 procent van de waarde in het economisch verkeer bij een wagen ouder dan 15 jaar) van de cataloguswaarde dan hoef je als ZZP’er alleen de werkelijke totale kosten als fictieve bijtelling te berekenen.

Meer info

Wil je mee rinfo over de fiscale gevolgen van het gebruik van de auto, mail dan naar zzp-boekhouder of lees het e-zine van zzp-boekhouder.

 

Auto

 

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *