Hoe Europe Van Plan Is Om Terug Te Keren Naar Het Gewone Werk Op Kantoor

Na de quarantaine, keren de dingen weer terug naar normaal (of hoe het nieuwe normaal er uit zal zien). De verplichte wetten om thuis te blijven zullen worden ingetrokken en enkele andere beperkingen zullen worden opgeheven, waardoor het terugkeren naar het normale werk voor veel werknemers in heel Europa de volgende logische stap is.

Het is om die reden van groot belang dat bedrijven goede plannen maken voor een herintroductie op kantoor. Deze terug-naar-werk plannen moeten voor de veiligheid van de medewerkers zorgen en ze tevens de winstgevendheid voor de bedrijven aanmoedigen. Als u dit niet doet, kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de werknemers en het bedrijf zelf.

Niet alle bedrijven kunnen winstgevend worden geëxploiteerd door het werken op afstand, en het terugkeren naar de normale situatie is voor dergelijke organisaties een verademing. Maar hoe kan deze overgang naar het kantoorleven op een veilige maar productieve manier worden uitgevoerd?

Manieren om na de quarantaine weer aan het werk te gaan

De kantoorinrichting opnieuw configureren: wanneer het werk wordt hervat, moeten bedrijven nog steeds de sociale afstands- en hygiënevoorschriften naleven die tijdens de pandemie zijn ontstaan. De werkomgeving moet opnieuw worden geconfigureerd om de nieuwe realiteit te kunnen accommoderen. De bureaustoelen moeten worden geherstructureerd.

Bedrijven kunnen overwegen om transparante afschermingen te gebruiken om bureaus te verdelen. Ook het scheiden van in- en uitgangen op werkplekken om de sociale afstandswetten van kracht te houden, zal een grote bijdrage leveren aan het waarborgen van de veiligheid van werknemers en klanten.

Voor een goed beheer van werknemersaantallen zorgen: met de “2 meter afstand” regelgeving zullen normale kantooractiviteiten niet meer zijn zoals ze waren vóór Covid-19. De meeste werkplekken zullen niet al hun werknemers tegelijkertijd huisvesten. Het is alleen verstandig om een effectieve regeling te maken voor de wisselende werkdagen.

Ervoor zorgen dat de rotatie zo wordt uitgevoerd dat elke tak van het bedrijf nog steeds effectief wordt beheerd terwijl de afstand tussen de werknemers nog steeds onder controle is. Rotatie beperkt het risico op verspreiding van virussen op de werkplek, omdat hoe meer werknemers er op een gegeven moment op kantoor zijn, hoe groter de kans dat het virus verspreid.

Dit betekent dat er in verschillende kantoren veel verschuivingen zullen moeten plaatsvinden. Werknemers moeten altijd op tijd op de hoogte zijn van hun verschuivingen om zakelijke activiteiten niet stil te leggen. Het beheren van werknemersaantallen kan betekenen dat sommige werknemers hun huidige baan verliezen en dat ze elders werk moeten zoeken.

Ga door met werken op afstand: nadat de lockdown voorbij is, is het raadzaam om elke functie zorgvuldig te overwegen en te beslissen of sommige activiteiten op zijn minst gedurende enkele maanden op afstand kunnen worden uitgevoerd. Sommige bedrijven geven er de voorkeur aan, om economische redenen, om op afstand te blijven werken, terwijl anderen mogelijk gedwongen worden om terug te keren naar het werken-vanuit-huis tijdens Covid-19, vooral als ze zich in gebieden met een hoog risico bevinden of als een werknemer plotseling het virus oploopt.

Na zorgvuldige afweging moet thuiswerk dat op afstand kan worden uitgevoerd enige tijd zo blijven, omdat over en weer schakelen tussen centraal en op afstand werken, een zware tol kan eisen van het bedrijf. Het is daarom raadzaam om beide opties open te houden in geval van onvoorziene gebeurtenissen. Een goed communicatiesysteem is zeer nuttig om bedrijven in deze situatie soepel te laten draaien.

De motivatie op de werkplek herstellen: Er zijn veel dingen veranderd toen de wereld werd getroffen door het virus. En omdat veel werknemers lange tijd niet op hun werk zijn geweest, kan het herstarten van het kantoorwerk enigszins ongemakkelijk zijn. Ook zullen medewerkers sommige van hun collega’s misschien nooit meer zien.

Het is belangrijk dat bedrijfsleiders een positieve sfeer in de werkomgeving handhaven om maximale productiviteit te garanderen. Het management moet vooral in deze periode op een gevoelige manier met de zorgen van werknemers omgaan. Bedrijven moeten menselijker zijn dan ooit tevoren in relatie met teamleden om het beste uit ze te halen.

Mogelijk stappenplan

De Covid-19-situatie heeft veel bedrijven geholpen om productievere werkroutines te creëren en ook te heroverwegen wat belangrijk is en wat niet. Voor bedrijven waarvan het merendeel van het personeel op afstand kan werken, kan dit de kosten van het verwerven van grote kantoorruimten en andere infrastructuur helpen besparen.

Een ander iets dat de pandemie deed, was bedrijven dwingen de communicatie tussen werknemers en management te verbeteren. Het belang van effectieve communicatie op het werk is door veel bedrijfsleiders ingezien en het is onverstandig om dit na Covid-19 te laten verslappen. Door de quarantaine hebben veel organisaties de afgelopen maanden veel vaker met hun personeel gecommuniceerd dan vóór de sluiting. Door de communicatielijnen tussen leiderschap en personeel open te houden, wordt de productiviteit verhoogd.

Door de pandemie zijn ook in veel bedrijven positieve gezondheidspraktijken verbetert.

Hoe stress na de quarantaine voorkomen

De overgang naar het reguliere kantoorwerk kan erg stressvol zijn als er niet op wordt gelet. Het geheim om stressvrij terug te keren naar normaal werk is om effectieve korte- en lange termijnplannen te hebben voor de veiligheid van werknemers en voor de productiviteit van de organisatie. Er zijn de afgelopen maanden veel dingen geleerd en er zijn nieuwe manieren ontstaan om dingen te doen. Organisaties moeten deze geleerde lessen opnemen in hun werkplannen.

Moet werken op afstand de standaard worden?

Op afstand werken was voor veel bedrijven de enige optie tijdens de pandemie, maar moet deze trend doorgaan nadat de lockdown is opgeheven? Moet werken op afstand de plaats innemen van centraal werken? De waarheid is dat werken op afstand moet worden gezien als een optie en niet als beleid.

Waarom het productiever kan zijn om op kantoor te werken

Er zijn veel redenen waarom het voor bedrijven winstgevender is om op kantoor te werken in plaats van op afstand te werken.

Een van die redenen is een gemeenschapsgevoel. Werken in een kantoorruimte zorgt voor vriendschap en zorgt ervoor dat de werkculturen van organisaties verankerd blijven in werknemers. Wanneer teamgenoten alleen communiceren via videogesprekken of chat, wordt de werkcultuur getemperd en gaat dat gemeenschapsgevoel verloren doordat u fysiek op dezelfde plek bent.

Er zijn meer afleidingen bij op afstand werken dan in een kantooromgeving. Daarom kan het werk dat in een kantooromgeving twee uur in beslag neemt zonder afleiding, meer dan vijf uur in beslag nemen als het thuis wordt gedaan vanwege de diverse afleidingen en gebrek aan toezicht. Voor veel werknemers die efficiënt kunnen werken zonder toezicht, is op afstand werken misschien niet zo erg, maar hoe zit het met degenen die nauwlettend moeten worden gecontroleerd voordat ze kunnen leveren?

Een andere reden waarom werken op kantoor winstgevender is dan werken op afstand, is dat werk eenvoudiger kan worden beheerd en dat de productiviteit van werknemers ook beter kan worden beoordeeld. Werknemers kunnen ook effectiever aansprakelijk worden gesteld als ze op kantoor werken. Werken op afstand daarentegen is misschien niet zo eenvoudig te beheren als veel van de traditionele beheerstrategieën niet werken met een team op afstand. Het is veel moeilijker om externe werknemers verantwoordelijk te houden.

Beveiligingsproblemen geven flink wat zorgen als het gaat bij op afstand werken. Diefstal van bedrijfshardware en gevoelige gegevens is een grote bron van zorg. Het kan winstgevender zijn om gevoelige informatie en hardware binnen de grenzen van een kantoorgebouw te houden waar ze relatief veilig zijn tegen fysieke diefstal en online hacken.

Conclusie

Weer aan het werk gaan in de reguliere kantooromgeving is een absolute noodzaak en het feit dat telewerken heeft bijgedragen aan het beheer van een aantal zaken tijdens de quarantaine, mag niet betekenen dat de gewone kantoorwerkzaamheden verdwijnen. Werken op afstand moet worden gezien als een optie bij het runnen van bedrijven en niet als vervanging van het gebruikelijke kantoorwerk.

 

over de auteur

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *